Νεκρός ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που πυροβόλησαν χθες οι ισραηλινοί σκοπευτές


Ο Yaser Murtaja, παλαιστίνιος δημοσιογράφος ηλικίας 30 ετών, πυροβολήθηκε στο στομάχι, στην Khuza, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. 
Το μπλε μπουφάν με το σήμα "press" που φορούσε ο Murtaja, δεν σταμάτησε τον ισραηλινό σκοπευτή.


Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο, τον θάνατο άλλου ενός διαδηλωτή, του 20χρονου Hamza Abdel Aal, που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών κατά τις διαδηλώσεις της Παρασκευής 6 Απριλίου, σε εννέα.

Συνολικά, 31 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 30 Μαρτίου, όταν δέκα χιλιάδες έκαναν πορεία προς την περιοχή των συνόρων με το Ισραήλ, ζητώντας το δικαίωμα επιστροφής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Αληθινά πυρά, σφαίρες χάλυβα με επικάλυψη από καουτσούκ και δακρυγόνα που πετούσαν οι ισραηλινοί στρατιώτες προς τους διαδηλωτές τραυμάτισαν τουλάχιστον 1.600 μέχρι τώρα.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι την Παρασκευή 6 Απριλίου, τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων τραυμάτισαν 293 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στα ισραηλινά σύνορα στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Η διαδήλωση της Παρασκευής ήταν η δεύτερη σε μια σειρά προγραμματισμένων διαδηλώσεων που ονομάστηκαν Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής.

Το βασικό αίτημα της πορείας είναι να δοθεί το δικαίωμα επιστροφής στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους που βρίσκονταν στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948, γνωστό στους Άραβες ως Νάκμπα (Καταστροφή).

Περίπου το 70% των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και τώρα ζουν σε μια έκταση περίπου 360 τ.χλμ., η οποία έχει χαρακτηριστεί ως "η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή στον κόσμο".

Σχόλια