Ο Τραμπ δεν έχει αποδείξεις για τη χημική επίθεση στη Ντούμα... έχει όμως ο Μακρόν!

Στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, γύρω από τη Συρία

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Jim Mattisείπε σήμερα στο Κογκρέσο ότι ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει στοιχεία για χρήση αερίου χλωρίνης ή σαρίν στην υποτιθέμενη χημνική επίθεση στη Ντούμα της Συρίας και πρόσθεσε ότι οι μόνες αποδείξεις που έχει το Πεντάγωνο ότι συνέβη κάτι τέτοιο, προέρχονται από τα σόσιαλ μήντια και τις αναφορές στον Τύπο.



"Έχουν συμβεί διάφορες επιθέσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, - ξέρετε, δεν έχουμε στρατιώτες στο έδαφος εκεί - οπότε δεν μπορώ να πω ότι έχουμε στοιχεία, παρόλο που έχουμε πολλές ενδείξεις στον Τύπο και τα σόσιαλ μήντια ότι χρησιμοποιήθηκε αέριο χλωρίνης ή σαρίν", είπε ο Μάτις στα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόνισχυρίζεται ότι η Γαλλία έχει "αποδείξεις" ότι η κυβέρνηση της Συρίας χρησιμοποίησε χημικά όπλα "την προηγούμενη εβδομάδα". Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε τηλεοπτική συνέντευξη του Γάλλου Προέδρου.

"Έχουμε αποδείξεις ότι την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου πριν 10 ημέρες, χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, τουλάχιστον αέριο χλωρίνης, και ότι χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασάντ", είπε ο Μακρόν.

"Δεν γίνεται να επιτρέπουμε στα καθεστώτα να πιστεύουν ότι μπορούν να ενεργούν με ατιμωρησία, ειδικά στο χειρότερο καθεστώς από όλα που παραβαίνει το διεθνές δίκαιο" πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος, αλλά δεν διευκρίνισε τι είδους δράσεις σκοπεύει να αναλάβει η Γαλλία. Τόνισε πάντως, ότι "σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται η Γαλλία να επιτρέψει την κλιμάκωση ή να συμβεί κάτι που θα βλάψει τη σταθερότητα στην περιοχή"

Η Μεγάλη Βρετανία εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, η Πρωθυπουργός και οι κορυφαίοι σύμβουλοί της "συμφώνησαν να αναλάβουν δράση προκειμένου να απαλύνουν την ανθρωπιστική καταστροφή και να αποτρέψουν περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ".

Νωρίτερα, η Τερέζα Μέη είπε ότι έχει αποδειχθεί ότι η Συριακή κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά στη Ντούμα και ότι θα δώσει εντολή για χρήση των Βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελδήλωσε ότι θα υποστηρίξει τις συμμαχικές δυνάμεις, αν αποφασίσουν να κινηθούν εναντίον της Συρίας, όχι όμως με στρατιωτικά μέσα.

Την απόφαση της κυβέρνησης να υποστηρίξει τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία, ανακοίνωσε και η Αυστραλιανή Υπουργός Εξωτερικών, Τζούλι Μπίσοπ.

Σχόλια