Συλλήψεις και άγρια καταστολή για την επέκταση των παράνομων εποικισμών στη Δυτική Όχθη (φωτό, βίντεο)

Συλλήψεις και άγρια καταστολή για την επέκταση των παράνομων εποικισμών στη Δυτική Όχθη

Οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 10 Παλαιστίνιους την Τετάρτη (4/7), καθώς προετοιμαζονται για την κατεδάφιση ενός μη αναγνωρισμένου χωριού Βεδουίνων στη Δυτική Όχθη.

Ο IDF και η αστυνομία, μαζί με εκπροσώπους της Πολιτικής Διοίκησης (στρατιωτικό σώμα, επιφορτισμένο με τον έλεγχο και την παρακολούθηση των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης) έφτασαν το ξημέρωμα στο χωριό Khan Al Ahmar. Χρησιμοποιώντας μπουλντόζες, άρχισαν αν ανοίγουν δρόμο πρόσβασης για τα βαριά μηχανήματα που θα κατεδαφίσουν το χωριό και θα εξορίσουν τους κατοίκους.



Το Ισραήλ κατεδαφίζει ολόκληρο χωριό Βεδουίνων για την επέκταση των παράνομων εποικισμών στη Δυτική Όχθη
Οι προετοιμασίες αυτές γίνονται έναν μήνα μετά την επίσημη έγκριση από το Ανώτατο Δικαστήριο του σχεδίου κατεδάφισης του χωριού Khan Al Ahmar - όπου ζουν πάνω από 170 κάτοικοι, μεταξύ των οποίων 90 παιδιά - και τη βίαιη μετακίνηση των κατοίκων σε περιοχή κόντα στη χωματερή της πόλης Abu Dis στη Δυτική Όχθη. Μετά την άρση των νομικών κωλυμάτων, οι μπουλντόζες του Ισραηλινού στρατού μπορούν ανά πάσα στιγμή να μπουν στο χωριό, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε Ισραηλινούς οικισμούς εποίκων.

Εντωμεταξύ, το χωριό έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για την αντίσταση που προβάλει στα σχέδια των Ισραηλινών για τη βίαιη μετακίνηση Παλαιστινίων από την περιοχή Γ της Δυτικής Όχθης - μια περιοχή της οποίας την προσάρτηση υποστηρίζουν πολλά μέλη του Ισραηλινού κοινοβουλίου.


Συλλήψεις και άγρια καταστολή για την επέκταση των παράνομων εποικισμών στη Δυτική Όχθη
Δεκάδες Παλαιστίνιοι ακτιβιστές, όπως και κάποιοι Ισραηλινοί αλλά και από άλλες χώρες, ενώθηκαν γύρω στο μεσημέρι με τους κατοίκους του Khan Al Ahmar, εμποδίζοντας επί μία ώρα τη διέλευση της μπουλντόζας. Η αστυνομία, που φάνηκε ότι δεν ήταν προετοιμασμένη να συναντήσει διαμαρτυρία, ζήτησε ενισχύσεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας τελικά κατέστειλαν την συγκέντρωση, συλλαμβάνοντας τρεις Παλαιστίνιους ακτιβιστές. Έπειτα, η αστυνομία συνέλαβε και άλλα άτομα στον δρόμο Route 1, κοντά στο χωριό. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, ένας 20χρονος κάτοικος του χωριού και η θεία του. Η αστυνομία τραυμάτισε επίσης ελαφρά έναν Παλαιστίνιο δημοσιογράφο και έσπασε την κάμερα ενός φοτορεπόρτερ.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι περιέθαλψε 35 τραυματισμένους ακτιβιστές, ενώ 4 από τους διαδηλωτές νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Συνελήφθη επίσης ο ερευνητής πεδίου της οργάνωσης B'Tselem, Kareem Jurban, καθώς βιντεοσκοπούσε τις συλλήψεις. Ο Jurban αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της ίδιας μέρας, ενώ οι υπόλοιποι συλληφθέντες κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Ma'ale Adumin.


Συλλήψεις και άγρια καταστολή για την επέκταση των παράνομων εποικισμών στη Δυτική Όχθη
Παρά τις διαμαρτυρίες, οι μπουλντόζες συνεχίζουν τη δουλειά τους. Αυτή όμως, δεν είναι να βελτιώσουν τις συνθήκες στο χωριό, το οποίο δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, ούτε στρωμένους δρόμους. Ο στόχος στα μη αναγνωρισμένα χωριά τόσο στη Δυτική Όχθη, όσο και στο Ισραήλ, είναι να προετοιμάσουν την κατεδάφισή τους.

"Η κατάσταση εδώ είναι όπως στο al-Araqib και το Umm al-Hiran" λέει ένας κάτοικος του χωριού, αναφερόμενος σε δύο άλλα χωριά Βεδουίνων που πάλεψαν για χρόνια ενάντια στην κατεδάφιση. "Ο στόχος τους είναι να μας πιέσουν τόσο πολύ, που να υπογράψουμε μια συμφωνία και να φύγουμε από το χωριό."


Οι Παλαιστίνιοι ακτιβιστές συνέχισαν να συρρέουν όλη την ημέρα, ανεμίζοντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα απέναντι στις μπουλντόζες, την αστυνομία και τους στρατιώτες που τελικά έφυγαν κατά τις 4:00 το απόγευμα. Ο Βρετανός γενικός σύμβουλος Philip Hall επισκέφθηκε το χωριό το απόγευμα, όπου ενημερώθηκε από τους κατοίκους για τις συλλήψεις και τη γενικότερη κατάσταση στο χωριό. Ο Hall σχολίασε ότι οι κατεδαφίσεις, κατά τη γνώμη του, μειώνουν τις πιθανότητες επίτευξης ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.


Σχόλια