Με τις πλάτες των ΗΠΑ η Ισραηλινή επιθετικότητα εναντίον της Συρίας

Μαχητικό αεροσκάφος F15 του Ισραήλ

Έξι τζετ του Ισραηλινού στρατού (IDF) χτύπησαν στόχους στη Συρία, το βράδυ της Τρίτης (25/12). Οι περισσότεροι πύραυλοι αναφέρεται ότι αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα της Συρίας. Η Δαμασκός και η Μόσχα καταδίκασαν την επίθεση, για την οποία οι ΗΠΑ λένε ότι σημάδευε στόχους της Χεζμπολά.


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας σε επιστολή του προς τον ΟΗΕ την Τετάρτη, είπε ότι η επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Δαμασκού και των προαστίων της αποτελεί απόδειξη της απεριόριστης υποστήριξης που παρέχει η Ουάσιγκτον στο Τελ Αβίβ.

"Η Συρία υπογραμμίζει ότι η συνεχής επιθετική πολιτική του Ισραήλ είναι δυνατή εξαιτίας της απεριόριστης και σταθερής υποστήριξής του από τις Αμερικανικές Αρχές" αναφέρει η επιστολή.

Το υπουργείο πρόσθεσε επίσης ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ επιδιώκουν την παράταση των συγκρούσεων στη Συρία και την άνοδο του ηθικού των τρομοκρατικών ομάδων που αντιμάχονται της κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η Δαμασκός επίσης ζήτησε από τα ΗΕ να λάβουν μέτρα εναντίον του Ισραήλ, για να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Από τη μεριά του ο Λίβανος ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον του Ισραήλ, επειδή παραβίασε τον εναέριο χώρο του για να πραγματοποιήσει την επίθεση στη Συρία.

"Συμφωνήθηκε ότι ο Λίβανος θα υποβάλει επείγουσα καταγγελία στο ΣΑ του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ και θα λάβει απόφαση για την προστασία του Λιβάνου και των κατοίκων του" δήλωσε ο Υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών του Λιβάνου, Youssef Fenianos.

Ο IDF δεν έχει κάνει ακόμα κανένα σχόλιο για το περιστατικό. Εκδόθηκε όμως μια ανακοίνωση από τον στρατό την Τετάρτη, αρκετά διαφωτιστική: "Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Αν χρειαστεί, θα λειτουργήσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, την ίδια ακρίβεια και με τον ίδιο επαγγελματισμό, όπως αυτά που επέδειξαν τα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, είτε στο έδαφος είτε στον αέρα."

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε την Τρίτη ότι Ισραηλινά μαχητικά τζετ εκτόξευσαν πυραύλους από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου, οι περισσότεροι εκ των οποίων καταρρίφθηκαν προτού φτάσουν στον στόχο τους. Μια αποθήκη πυρομαχικών φαίνεται να χτυπήθηκε και τρεις Σύροι στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα έξι Ισραηλινά F16 που πραγματοποίησαν την επίθεση διάρκειας 1,5 ώρας, απείλησαν δύο επιβατικά τζετ, τα οποία προσγειώνονταν στα αεροδρόμια της Βυρητού και της Δαμασκού. Η Μόσχα χαρακτήρισε την επίθεση ως "κατάφωρη παραβίαση" της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Συρία για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες, όπως τις αποκαλεί, στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν στη χώρα, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συρία.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο ρόλος των δυνάμεών του που παραμένουν στη Συρία, είναι αποκλειστικά συμβουλευτικός και διαψεύδει ότι έχει οποιοδήποτε σχέδιο να εγκαταστήσει μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη χώρα.


Πηγή: sputniknews
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια