Ελληνικά hoaxes: Μισές αλήθειες, ολόκληρα ψέμματα!

Ελληνικά hoaxes: Μισές αλήθειες, ολόκληρα ψέμματα!

Ένα νέο δημοσίευμα των "Ελληνικά hoaxes" ήρθε τις τελευταίες μέρες για να καταρρίψει μια εικόνα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, με δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη.



Σε ό,τι αφορά τον Στόλτενμπεργκ, τα Ελληνικά hoaxes μας πληροφορούν ότι δεν είπε αυτά που φέρεται ότι είπε, όσο για τον Κασιμάτη ότι ναι μεν τα είπε, αλλά δεν εννοούσε αυτό που είπε, αλλά κάτι άλλο, το οποίο ούτε το είπε, ούτε και κανείς (εκτός από τα Ελληνικά hoaxes) κατάλαβε ότι στην πραγματικότητα αυτό εννοούσε!

Πράγματι, ο Στόλτενμπεργκ δεν δήλωσε ρητά ότι η Ελλάδα δεν είναι κυρίαρχο κράτος, άρα δεν έχει δικαίωμα να υπερασπίσει τον εναέριο χώρο της. Είπε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα στην υπεράσπιση του εναέριου χώρου της και της εδαφικής της ακεραιότητας και ότι αυτό το δικαίωμα (της Τουρκίας) "όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ" το στηρίζουν. 


Ωστόσο, αρνήθηκε πεισματικά να πει τα ίδια και για την Ελλάδα, κυριολεκτικά "στραμπούληξε τη γλώσσα του" αποφεύγοντας να απαντήσει όταν ρωτήθηκε ευθέως από τον δημοσιογράφο. Η απάντηση του Στόλτενμπεργκ είναι ακριβώς αυτό που οι ξένοι δημοσιογράφοι ονομάζουν "γλωσσική σαλάτα"! Η δημοσιογράφος, μάλιστα, τον κοιτούσε απορημένη, γιατί απαντούσε άλλα από αυτό που τον ρώτησε και χρειάστηκε να επανέλθει για να του θυμίσει ότι δεν ρώτησε για τις παραβιάσεις που δέχεται η Τουρκία, αλλά γι' αυτές που δέχεται η Ελλάδα από την Τουρκία!

(Κατά την άποψή μας, η Ελλάδα πράγματι έχει απεμπολήσει την εθνική της κυριαρχία και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει πολύ καλά το ΝΑΤΟ, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που ξεφεύγει από τους σκοπούς αυτού του άρθρου.)

Για να επανέλθουμε στο θέμα μας, αυτήν την υπεκφυγή του Στόλτενμπεργκ μπορεί ο καθένας να την ερμηνεύσει όπως θέλει, ωστόσο κάποιες φορές, η προφανής εξήγηση μπορεί να είναι και η πιο σωστή. Τι να υποθέσει κανείς όταν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναγνωρίζει στην Τουρκία το δικαίωμα να προασπίζει τον εναέριο χώρο της, όπως και σε κάθε κυρίαρχο κράτος, αλλά αποφεύγει να κατατάξει και την Ελλάδα σε αυτήν την κατηγορία; Το γνωστό σατιρικό μπλογκ, ο Πιτσιρίκος, απέδωσε πολύ γλαφυρά αυτήν την ερμηνεία, λέγοντας αυτά που ο Στόλτενμπεργκ (κατ' εκτίμηση) εννοούσε και απέφυγε (πολύ διπλωματικά αλλά όχι και τόσο επιτυχημένα) να πει. Δεν ήθελε και πολύ για να κυκλοφορήσει ως πραγματική δήλωση του Στόλτενμπεργκ κι εδώ θα δώσουμε ένα δίκιο στα Ελληνικά hoaxes. Το σωστό είναι όταν αναπαράγουμε κάτι, να διακρίνουμε το πραγματικό γεγονός από την ερμηνεία, να μην προβάλουμε την ερμηνεία ή την υπόθεση ως πραγματικό γεγονός, ακόμα και όταν είναι, ή πιστεύουμε ότι είναι, προφανής και σωστή.

Και βέβαια, είναι πάντα απορίας άξιο πώς υπάρχει τόσος κόσμος που δεν μπορεί να διακρίνει τη σάτιρα από την πραγματική είδηση. Και πώς είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι ένα επίσημο πρόσωπο και μάλιστα σε τόσο υψηλή θέση, όπως ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να εκφραστεί τόσο ωμά και απροκάλυπτα για ένα κράτος-μέλος! Τι να γίνει όμως; Είναι κάτι που το βλέπουμε να συμβαίνει συνεχώς στο διαδίκτυο και πέρα από το να απορούμε για τη διανοητική κατάσταση ορισμένων, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Εκτός αν είμαστε ορκισμένοι hoaxbusters, οπότε έχουμε ιερή υποχρέωση να αποκαταστήσουμε την αλήθεια!

Τα Ελληνικά hoaxes όμως, δεν έμειναν εκεί. Δεν τους αρκούσε να αποκαταστήσουν την αλήθεια σε σχέση με το τι πραγματικά είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, έπρεπε να καταρρίψουν παντελώς και εξολοκλήρου την ιδέα ότι κάποιος, επιφανής και με κύρος, μπορεί να είπε, ή να σκέφτηκε ή να υπονόησε ότι η Ελλάδα δεν είναι κυρίαρχο κράτος, αλλά είναι χώρα υπό κατοχή. Έτσι έπιασαν στο στόμα τους και τον καθηγητή Κασιμάτη, ακολουθώντας αυτή τη φορά την... αντίθετη οδό από αυτήν που ακολούθησαν για τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Γιατί ο καθ. Κασιμάτης πραγματικά είπε αυτά που φέρεται ότι είπε, οπότε τα Ελληνικά hoaxes θεώρησαν υποχρέωσή τους να... ερμηνεύσουν τα λόγια του. Μας πληροφορούν λοιπόν ότι:
"Όσον αφορά τον κο Κασιμάτη, όντως είπε τα λόγια που του αποδίδονται, ωστόσο με συμφραζόμενα που καθιστούσαν σαφές ότι αναφερόταν σε οικονομικά ζητήματα του μνημονίου και όχι σε ζητήματα προστασίας συνόρων."
Για όσους δεν κατάλαβαν; Μάλλον για όσους δεν έχουν ιδέα ούτε τι πρεσβεύει ο καθ. Κασιμάτης, ούτε καν ποιος είναι ή που ακούνε πρώτη φορά το όνομά του. Γιατί αν υπάρχει ένας άνθρωπος από την ακαδημαϊκή κοινότητα που από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε και κατήγγειλε την παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας στους δανειστές, μέσω των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, αυτός είναι ο Γεώργιος Κασιμάτης! Και είναι απόλυτα σαφές, τόσο από τα "συμφραζόμενα", όσο και από πάμπολλες δημόσιες τοποθετήσεις του, αλλά και την εν γένει δραστηριότητά του στα χρόνια των μνημονίων ότι δεν αναφέρεται μόνο σε "οικονομικά ζητήματα"! (Εδώ δεν θα παραθέσουμε κανένα λινκ για του λόγου το αληθές, οποιοσδήποτε θέλει ας κάνει μια απλή αναζήτηση στο Google και θα βρει άφθονο υλικό.)

Τι να συμπεράνει κανείς; Μα, φυσικά ότι είναι κακό, κάκιστο, να προβάλει κανείς την ερμηνεία του ως πραγματικό γεγονός. Τώρα, αν 
αυτή η ερμηνεία προέρχεται από τους επαγγελματίες στις... καταρρίψεις, τότε όχι μόνο δεν είναι κατακριτέο, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα, αφού εξ ορισμού κατέχουν την απόλυτη αλήθεια!

Καλή συνέχεια, παιδιά και πάντα τέτοια!

Σχόλια