"Μαχαιριά στην πλάτη" του SDF η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία

Οι αμερικανοκίνητοι "αντάρτες" του SDF

Στις 19 Δεκέμβρη, η Σάρα Σάντερς, Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Συρία, μετά την δήλωση του Προέδρου Ντ. Τραμπ ότι ο ISIS έχει ηττηθεί στη χώρα.


"Έχουμε ξεκινήσει να επιστρέφουμε τον στρατό πίσω στις ΗΠΑ, καθώς περνάμε στη νέα φάση αυτής της εκστρατείας... Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας παραμένουν σε ετοιμότητα να επανεμπλακούν σε κάθε επίπεδο, για την υπεράσπιση των Αμερικανικών συμφερόντων όποτε χρειαστεί, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να αρνηθούμε την επικράτεια των Ισλαμιστών τρομοκρατών, τη χρηματοδότηση, την υποστήριξη και με κάθε τρόπο διείσδυση των συνόρων μας" είπε η Σάντερς.
Ο Λευκός Οίκος δεν αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα. Κάποιος αξιωματούχος όμως, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να απομακρύνουν τις δυνάμεις τους από τη χτυπημένη από τον πόλεμο χώρα μόλις ολοκληρωθούν τα τελευταία στάδια της επιχείρησης εναντίον του ISIS. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το χρονικό πλαίσιο για την απομάκρυνση του στρατού αναμένεται να είναι από 60 έως 100 ημέρες. Πρόσθεσε επίσης, ότι ως πρώτο βήμα, θα απομακρυνθεί από τη Συρία όλο το προσωπικό του Στέη Ντηπάρτμεντ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιβεβαίωσε ότι ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που ελέγχουν τη βορειοανατολική Συρία για την από φάση του Τραμπ. Το Παρατηρητήριο, που έχει την έδρα του στη Μ. Βρετανία, είπε ότι ο αρχηγός του SDF "σοκαρίστηκε" και θεωρεί την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων "μαχαιριά στην πλάτη".

Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση απομάκρυνσης των Αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία πάρθηκε μετά από ένα τηλεφώνημα ανάμεσα στον Τραμπ και τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ.Τ. Ερντογάν, στις 18 Δεκεμβρίου. Αυτό υποδηλώνει ότι πιθανόν η περιοχή που ελέγχεται από τον SDF να δεχτεί σύντομα εισβολή από την Τουρκία.

Πηγή: southfront
Μετάφραση: Μαντάτα
 

Σχόλια