Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την κυριαρχία του Ισραήλ στο Γκολάν

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την κυριαρχία του Ισραήλ στο Γκολάν

25 Μαρτίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε διακήρυξη για την αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν. Η περιοχή αυτή της Συρίας είχε καταληφθεί από το Ισραήλ το 1967, κατά τον πόλεμο των 6 ημερών.


Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, ο Τράμπ χαιρέτισε τους "ισχυρούς" δεσμούς ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ο δε Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την υπογραφή της αναγνώρισης ως "ιστορική δικαίωση" και "διπλωματική νίκη".




Ο Τραμπ είχε φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση στις αρχές του μήνα, ενώ, όπως είχαμε δείξει σε προηγούμενο άρθρο, η αναγνώριση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την εκμετάλλευση από το Ισραήλ των κοιτασμάτων πετρελαίου του Γκολάν.

Η Συρία αντέδρασε στο γεγονός, περιγράφοντάς το ως επίθεση στην κυριαρχία της και στην εδαφική της ακεραιότητα.

Σύμφωνα με ειδικούς, η κίνηση αυτή των ΗΠΑ θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, αυτή η απόφαση πάρθηκε τη στιγμή που έρχονται πολλές πληροφορίες ότι το Ισραήλ ξανάρχισε τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα και κατέστρεψε ένα σπίτι κοντά στο Τελ Αβίβ. Εξαιτίας του περιστατικού αυτού, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέκοψε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και, κατά την επιστροφή, δήλωσε ότι θα απαντήσει "δυναμικά"

Ο Πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε τις Ισραηλινές επιθέσεις, αναγνωρίζοντας στο Ισραήλ το "δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του". 


Πηγή: southfront.org 
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια