Το Ιράκ αψηφά τις ΗΠΑ και ανοίγει τα σύνορά του με τη Συρία

Το Ιράκ αψηφά τις ΗΠΑ και ανοίγει τα σύνορά του με τη Συρία

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο αραβόφωνο παράρτημα του Sputnik Agency, ο Ιρακινός στρατιωτικός διοικητής Ahmad Jadayan δήλωσε ότι το συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας και της Δημοκρατίας του Ιράκ, πρόκειται να ανοίξει μέσα στις επόμενες 60 ημέρες.

Σύμφωνα με τον Jadayan η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ όταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ και ο Σύρος ομόλογός του αποφάσισαν να ανοίξουν το πέρασμα που συνδέει το Albukamal της Συρίας με το Al-Qa’im του Ιράκ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar ανέφερε ότι το Ιράκ απέρριψε πρόταση του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού (SDF) να ξανανοίξουν τα σύνορα με τη Συρία, όταν οι τελευταίοι αρνήθηκαν να υψώσουν στο πέρασμα τη σημαία της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας.

Παρότι το Ιράκ είναι επίσημα σύμμαχος των ΗΠΑ και μέλος του συνασπισμού τους, η Βαγδάτη έχει διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη Συρία και το Ιράν, γεγονός που δυσαρεστεί την Ουάσιγκτον.

Η Ουάσιγκτον ασκεί έντονες πιέσεις ενάντια σ' αυτήν τη σχέση, ωστόσο το Ιράκ είναι κάθετο στη διατήρηση της συνεργασίας με τη Συρία και το Ιράν, το οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν εχθρική χώρα. Και οι τρεις αυτές χώρες αποτελούν μέρος του αντιτρομοκρατικού συνασπισμού της Ρωσίας RSII (συνασπισμός Ρωσίας-Συρίας- Ιράν-Ιράκ) γνωστού και ως "4+1" (όπου το +1 είναι η Χεζμπολά του Λιβάνου) από τη σύστασή του, τον Σεπτέμβρη του 2015.

Για τη Ρωσία, η συνεργασία με το Ιράκ είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι τα ρωσικά βομβαρδιστικά και φορτηγά αεροπλάνα χρησιμοποιούν το νότιο τμήμα του Ιρακινού εναέριου χώρου. Για το Ιράν το ξανάνοιγμα των συνόρων μεταξύ Συρίας και Ιράκ είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα βοηθήσει στην επίγεια σύνδεση Τεχεράνης - Δαμασκού. 


Πηγή: fort-russ

Σχόλια