Αντί να ερευνήσουν το κύκλωμα λαθρεμπορίας όπλων με τον ISIS, συνέλαβαν τον πληροφοριοδότη!


Σερβικές οβίδες όλμων ανακαλύφθηκαν σε υπόγειο οπλοστάσιο του ISIS στη Συρία

[Σχόλιο από τα Μαντάτα: Μια είδηση που δεν έχει "περάσει" στα ελληνικά ΜΜΕ είναι ότι το τελευταίο διάστημα στη γειτονική μας Σερβία, έχει ξεσπάσει ένα τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο με αναφερόμενη περίπτωση διαφθοράς σε εμπόριο όπλων από τη Σερβία, που τελικά κατέληξαν στα χέρια τρομοκρατικών ομάδων του ISIS στη Συρία και την Υεμένη. Την υπόθεση αποκάλυψε η Βουλγάρα ανεξάρτητη, ερευνητική δημοσιογράφος Ντιλιάνα Γκαϊτατζίεβα, η οποία δημοσίευσε τα στοιχεία της έρευνάς της στο σάιτ Arms Watch. Μια συνοπτική παρουσίαση της έρευνας έγινε από τα Μαντάτα σε πρόσφατο άρθρο μας. Η Γκαϊτατζίεβα έστειλε τα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, όπως επίσης και στον ΟΗΕ και στην Ιντερπόλ. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί ο Αλεξάντερ Ομπράντοβιτς, ο άνθρωπος που της παρείχε τις πληροφορίες! Η είδηση για τη σύλληψη του Ομπράντοβιτς προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στο Βελιγράδι και μαζικές διαδηλώσεις που απαιτούσαν την απελευθέρωσή του και την εξιχνίαση του κυκλώματος λαθρεμπορίας όπλων με τον ISIS.]

Αντί να διερευνήσουν τις αναφορές για διαφθορά σε ανώτατο επίπεδο, συνέλαβαν τον πληροφοριοδότη, λέει η Ντιλιάνα Γκαϊτατζίεβα, η Βουλγάρα ερευνητική δημοσιογράφος, η οποία είναι και η ιδρύτρια της διαδικτυακής πύλης Arms Watch, σε συνέντευξή της στο Radio Free Europe (RSE), για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Krusik.

Υπενθυμίζουμε ότι το Arms Watch έχει δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικά με πιθανή διαφθορά σε εξαγωγές όπλων, μια κερδοφόρα επιχείρηση στην οποία οι χαμένοι ήταν η κρατική εταιρεία Krusik και ο προϋπολογισμός της Σερβίας, και κερδισμένη ήταν η κερδοσκοπική ιδιωτική εταιρεία GIM, που εκπροσωπείται από τον πατέρα του αναπληρωτή πρωθυπουργού της χώρας, Branko Stefanovic.

Επίσης, αμέσως μετά τη δημοσίευση των εγγράφων εμπορίου όπλων, ανακοινώθηκε ότι η πύλη Arms Watch δέχθηκε επίθεση χάκερ από τη Σερβία.

Η Arms Watch αναφέρει ότι τα όπλα που αγοράστηκαν από εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω της GIM, με τη μεσολάβηση του πατρός Στεφανόβιτς και, όπως λέει η Gaytandzhieva, κατέληξαν στα χέρια ισλαμιστών μαχητών στην Υεμένη και τη Συρία.

Με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Βελιγραδίου, ο πληροφοριοδότης Α.Ο. από το εργοστάσιο του Krusik επέστρεψε χθες μετά από τρεις εβδομάδες στη φυλακή, σε κατ' οίκον περιορισμό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Ανωτάτης Εισαγγελίας να παραμείνει ο Α.Ο. στη φυλακή, οπότε και παραμένει σε ισχύ η απόφαση του προδικαστικού δικαστή να επιστρέψει σε κατ' οίκον περιορισμό.

Γκαϊτατζίεβα: Καταρχάς, θέλω να πω ότι ο πληροφοριοδότης του Krusik είναι ένας πραγματικός ήρωας της Σερβίας. Μου έδωσε έγγραφα που αποκαλύπτουν τη διαφθορά στο υψηλότερο επίπεδο κυβέρνησης στη Σερβία, εκθέτοντας όλους τους εμπόρους όπλων, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του Σέρβου αντιπροέδρου και υπουργού Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς. Αυτά τα όπλα, τα οποία εξήγαγαν από τη Σερβία, κατέληξαν στα χέρια ισλαμικών ομάδων στην Υεμένη, ομάδων που διαπράττουν πολλά εγκλήματα πολέμου.

Τα έγγραφα που μου παρείχε ο γενναίος πληροφοριοδότης του Krusik αποκαλύπτουν ότι το κρατικό εργοστάσιο όπλων (Valjevo Krusik) σε ιδιωτική εταιρεία, την GIM, εκπροσωπούμενη από τον Branko Stefanovic, πατέρα του υπουργού Αστυνομίας Nebojsa Stefanovic, πώλησε όπλα αρκετά κάτω από τις τιμές που προσφέρθηκαν αρχικά στην εταιρεία, και μάλιστα οι τιμές ήταν πολύ πιο ευνοϊκές από αυτές με τις οποίες πωλούσε στην κρατική εταιρεία εξαγωγών όπλων, Jugoimport SDPR.

Επιπλέον, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής αυτών των όπλων και των προνομιακών τιμών στις οποίες τα αγόρασε η GIM από το Krusik. Το ερώτημα είναι γιατί να έχει ζημιά το κρατικό εργοστάσιο του Krusik εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, για να ωφεληθεί η ιδιωτική εταιρεία GIM που εκπροσωπεί ο Branko Stefanovic, πατέρας του αντιπροέδρου και υπουργού Αστυνομίας Nebojsa Stefanovic; Γιατί πρέπει αυτή η ιδιωτική εταιρεία να συγκεντρώνει τεράστια κέρδη προκαλώντας μεγάλες οικονομικές απώλειες στο Κρουσίκ και ως εκ τούτου το κράτος της Σερβίας ως ιδιοκτήτη της; Είναι έγκλημα.

Επιπλέον, είναι έγκλημα να οπλίζουμε τους τρομοκράτες με αυτά τα όπλα - πιο συγκεκριμένα, είναι ένα έγκλημα πολέμου.

RSE: Σέρβοι αξιωματούχοι απαντούν σε αυτούς και σε παρόμοιους ισχυρισμούς ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τις περαιτέρω ροές των όπλων μετά την εξαγωγή τους και ότι η Σαουδική Αραβία εμφανίζεται ως τελικός χρήστης στη σύμβαση.


Γκαϊτατζίεβα: Φυσικά, κανένας στον κόσμο δεν πιστεύει ότι, όταν πρόκειται για την εμπορία όπλων, στις προδιαγραφές θα δηλωθεί ότι ο τελικός χρήστης είναι η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό κράτος της Υεμένης ή ότι η Υεμένη είναι ο τελικός προορισμός, επειδή η χώρα αυτή είναι υπό διεθνές εμπάργκο.

Δεν με ενδιαφέρει αυτό που λένε, έχω δημοσιεύσει έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο, που αποδεικνύουν ότι οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποίησαν σερβικά όπλα, όπλα που ο πατέρας του Σέρβου υπουργού και η GIM εξήγαγαν στη Σαουδική Αραβία. Η χώρα αυτή αναφερόταν ως τελικός χρήστης και η σύμβαση ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα μπορούσε να επανεξάγει τα όπλα αυτά σε τρίτους χωρίς τη γραπτή άδεια της σερβικής κυβέρνησης.

RSE: Μπορεί η κυβέρνηση της Σερβίας να επηρεάσει την περαιτέρω πορεία αυτών των όπλων από τη χώρα του τελικού προορισμού;


Γκαϊτατζίεβα: Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τη στιγμή που θα αντιληφθεί ότι αυτά τα όπλα συνέχισαν το ταξίδι τους και έφτασαν στα χέρια τρομοκρατών, δηλαδή έχουν φύγει από τον τελικό προορισμό προς τρίτο μέρος, η Σερβία πρέπει να αναστείλει αμέσως την παράδοση αυτών των όπλων. Γιατί οι σερβικές αρχές δεν σταμάτησαν την παράδοση αυτών των όπλων; Απλά επειδή ο πατέρας του Σέρβου αντιπροέδρου Μπράνκο Στεφάνοβιτς συμμετείχε στην εξαγωγή και κέρδισε από αυτήν την πώληση όπλων. Έτσι, αντί να σταματήσει η εξαγωγή όπλων προς τους Σαουδάραβες, που είναι η διεθνής νομική υποχρέωση της, η Σερβία συνέλαβε έναν πληροφοριοδότη, επειδή αποκάλυψε αυτό το έγκλημα.

Επίσης, πρόκειται για σοβαρή κατάχρηση εξουσίας. Καταρχάς, από τον Υπουργό Αστυνομίας της Σερβίας, ο οποίος συνέλαβε έναν άνθρωπο που επεσήμανε τη συμμετοχή του πατέρα του σε αυτές τις ύποπτες υποθέσεις, καθώς και από το γραφείο του εισαγγελέα της Σερβίας. Αντί να εξετάσει τον ρόλο της GIM, του πατέρα του αναπληρωτή πρωθυπουργού σε αυτό το εμπόριο όπλων, τον ρόλο του διευθυντή του εργοστασίου Krusik, καθώς και όλες τις εξαγωγές σερβικών όπλων που κατέληξαν στα χέρια τρομοκρατών στην Υεμένη ή τη Συρία, ο Σέρβος εισαγγελέας καταχράστηκε τις εξουσίες του και κατηγόρησε τον πληροφοριοδότη που μίλησε για όλα αυτά. Η σερβική εισαγγελία θα έπρεπε να ξεκινήσει μια έρευνα για το θέμα αυτό, όχι για έναν άνθρωπο που έχει αποκαλύψει μεγάλη διαφθορά στη Σερβία και ένα διεθνές δίκτυο για την παράδοση όπλων σε τρομοκράτες.

RSE: Εσείς επίσης γράψατε στη Σερβική Εισαγγελική Υπηρεσία καθώς και στην Ειδική Εισαγγελία Οργανωμένου Εγκλήματος, ζητώντας τους να ερευνήσουν τους λόγους για τους οποίους υπάρχει υποψία για διαφθορά σε υψηλό επίπεδο, σε αυτήν την επιχείρηση εξαγωγών όπλων στη Σερβία. Λάβατε απάντηση από αυτούς τους δύο φορείς;


Γκαϊτατζίεβα: Όχι, δεν έλαβα καμία απάντηση, παρόλο που τους ενημέρωσα και τους έστειλα συνδέσμους (links) σχετικά με αυτή την έρευνα πριν από ένα μήνα. Δεν έλαβα καμιά απάντηση από τη σερβική εισαγγελία, καμία απάντηση. Από ό,τι μπορώ να γνωρίζω, η μόνη αντίδρασή τους ήταν να συλλάβουν το πρόσωπο που αποκάλυψε τα έγγραφα. Αυτά τα θεσμικά όργανα αρνήθηκαν να εξετάσουν τις πληροφορίες που τους έδωσα, πράγμα που αποτελεί κατάφωρη κατάχρηση της εξουσίας τους. Και στη συνέχεια συνέλαβαν τον καταγγέλλοντα, μια ακόμη πιο δραστική κατάχρηση εξουσίας, τον κατηγόρησαν ότι αποκάλυψε ένα κρατικό ή εμπορικό μυστικό.

Δεν γίνεται να παρέχεις πληροφορίες που φανερώνουν πιθανή βλάβη στο δημόσιο συμφέρον, όπως η διαφθορά, ή ένα έγκλημα όπως ο εξοπλισμός τρομοκρατών - δεν γίνεται η δημοσιοποίηση τέτοιων πληροφοριών να αντιμετωπίζεται ως αποκάλυψη κρατικού μυστικού. Οι πληροφορίες αυτές δεν μπορεί να είναι μυστικές, επειδή αφορούν το δημόσιο συμφέρον. Επομένως, πρόκειται για πλήρη κατάχρηση του νόμου και της εξουσίας.

RSE: Εσείς, απ' όσο γνωρίζω, έχετε απευθυνθεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τι τους γράψατε σχετικά με αυτές τις εξαγωγές όπλων από τη Σερβία ως υποψήφια χώρα της ΕΕ;


Γκαϊτατζίεβα: Ναι, έστειλα ένα μήνυμα με συνδέσμους σε αυτή την έρευνα σχετικά με τη Σερβία, ως υποψήφια χώρα, αλλά και με την Κροατία και τη Βουλγαρία, ως κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς οι έρευνές μου για τις εξαγωγές όπλων και τις μεταφορές περιλαμβάνουν και αυτές τις δύο χώρες. Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με τις πληροφορίες που του έστειλα, ρώτησα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (David Sassoli, Ιταλό σοσιαλδημοκράτη) αν θα κάνει κάτι για να εμποδίσει τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας να στείλουν όπλα στη Συρία και την Υεμένη. Ωστόσο, δεν έλαβα καμία απάντηση.

Έστειλα επίσης πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Ιντερπόλ και στα Ηνωμένα Έθνη επειδή έχουν ένα ειδικό τμήμα που ασχολείται με την έρευνα για την εμπορία όπλων, αλλά δεν έλαβα καμία απάντηση ούτε και από εκεί.

Πηγή: slobodnaevropa.org 

Μετάφραση από τα Βουλγαρικά: Google translate 
Απόδοση σε... ανθρώπινα Ελληνικά: Μαντάτα

Σχόλια