Προεκλογικές υποσχέσεις για προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη από το Ισραήλ


Οι υποψήφιοι προσπαθούν να φλερτάρουν με το ακροδεξιό ισραηλινό κοινό, ενόψει των εκλογών στις 2 Μαρτίου, για την Κνεσέτ, το νομοθετικό σώμα του Ισραήλ. Πρόκειται για τον τρίτο εκλογικό γύρο μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, αφού στις δύο προηγούμενες, του Απριλίου και του Σεπτεμβρίου, τα κόμματα δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Γι' αυτόν τον σκοπό, ο επικεφαλής του συνασπισμού "Μπλε και Λευκό", Μπένυ Γκαντζ, προκάλεσε αντιπαράθεση την Τρίτη (21/1), με την σοκαριστική δήλωση ότι θα προσαρτήσει την κοιλάδα του Ιορδάνη αν γίνει πρωθυπουργός στις προσεχείς εκλογές. Η ανακοίνωση αυτή έγινε καθώς ο κεντρώος υποψήφιος ήταν σε περιοδεία στην περιοχή που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Δυτικής Όχθης, η οποία αποτελεί το 20% των παλαιστινιακών εδαφών.

Ο Γκαντζ είπε ότι η κοιλάδα είναι "αναπόσπαστο κομμάτι του κράτους του Ισραήλ" και ότι αποτελεί "το ανατολικό αμυντικό τείχος σε κάθε μελλοντικό σενάριο". Ωστόσο, οι πολιτικοί της δεξιάς πτέρυγας, και ειδικά ο κύριος αντίπαλός του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χλεύασαν την ιδέα, λέγοντας ότι ο καθένας μπορεί να δει ότι πρόκειται για μια "μπλόφα", προκειμένου να αποσπάσει μεγαλύτερη υποστήριξη από τον κόσμο.

Ο Γκαντζ ορκίστηκε: "Μετά τις εκλογές, θα εργαστούμε ώστε να εφαρμόσουμε την ισραηλινή κυριαρχία στην κοιλάδα του Ιορδάνη και αυτό θα το πράξουμε με εθνική συμφωνία και σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα."

Τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερή πλευρά της πολιτικής συμμαχίας των αραβικών κομμάτων, η δήλωση χαρακτηρίστηκε ανεύθυνη και καταστροφική για τη δημοκρατία. Η ενωτική αραβική ομάδα "Joint List" την αποκάλεσε "μια αξιοθρήνητη προσπάθεια να κερδίσει κάποιες ψήφους από τα δεξιά" και τόνισε ότι κάθε απόπειρα του Ισραήλ να προσαρτήσει την κοιλάδα του Ιορδάνη θα "καταστρέψει κάθε πιθανότητα δημοκρατίας και ειρήνης".

Ο Νετανιάχου, προσπαθώντας είτε να ξεσκεπάσει τη μπλόφα είτε να πιέσει τον Γκαντζ να προχωρήσει άμεσα στην αμφιλεγόμενη αυτή πρωτοβουλία, κάλεσε τον Γκαντζ να περάσει αμέσως στην Κνεσέτ την προσάρτηση.

"Μπένυ, περιμένω την απάντησή σου μέχρι το βράδυ, εκτός αν σου βάλει βέτο ο Αχμάντ Τίμπι" [του Joint List], είπε ο Νετανιάχου. Ο Γκάντζ απάντησε τουϊτάροντας: "ας συζητήσουμε πρώτα για την ασυλία σου και μετά θα καταφέρουμε να διεκδικήσουμε την κυριαρχία της κοιλάδας του Ιορδάνη".

Παρά τις διακηρύξεις για προσάρτηση μιας περιοχής που η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ως το 20% των παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης, μια τέτοια κίνηση στην πραγματικότητα θα πυροδοτούσε την κατάσταση και στην Παλαιστίνη, αλλά και στις γύρω αραβικές χώρες και στη διεθνή πολιτική.

Να σημειώσουμε επίσης, την πιθανή επιρροή της Αμερικής, η οποία μπορεί να βαρύνει σημαντικά στις εκλογές του Μαρτίου. Πολλές αναφορές πρόσφατα στα ΜΜΕ γίνονται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθεται να ανακοινώσει το περίφημο "σχέδιο του Τραμπ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή" ακριβώς πριν τις εκλογές. Ο συνασπισμός "Μπλε και Λευκό" είπε πρόσφατα ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε "παρέμβαση" στις εκλογές, δεδομένου ότι αναμένεται να δώσει ώθηση στον Νετανιάχου, ο οποίος πιθανότατα θα συνταχθεί με αυτό το σχέδιο και θα το παρουσιάσει ως "πολιτική νίκη".


Πηγή: zerohedge
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια