Τα ξεχασμένα θύματα του πολέμου στο Ιράκ (βίντεο)



Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τη χρήση χημικών όπλων από τις ΗΠΑ στο Ιράκ, μια ολόκληρη γενιά Ιρακινών γεννιούνται ακόμα χωρίς μέλη, με όργανα έξω από το σώμα, ακόμα και χωρίς πρόσωπο.

Στη διάρκεια της δεύτερης μάχης στη Φαλούτζα, το 2004, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν απεμπλουτισμένο ουράνιο, ένα εξαιρετικά τοξικό και ραδιενεργό βαρύ μέταλλο, το οποίο παραμένει στο περιβάλλον για πολλά χρόνια μετά τη χρήση του.

16 χρόνια μετά από αυτή τη μάχη, τα Ιρακινά παιδιά στη Φαλούτζα, γεννιούνται ακόμα με τρομαχτικές, τραγικές παραμορφώσεις. Πολλά περισσότερα πεθαίνουν κατά την εγκυμοσύνη, εξαιτίας της τοξικής κληρονομιάς της εισβολής των ΗΠΑ.

Η χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου από τον στρατό των ΗΠΑ δεν περιορίστηκε μόνο στη Φαλούτζα, καθώς οι ΗΠΑ το χρησιμοποίησαν επίσης και σε μεγάλες πόλεις του Ιράκ, όπως η Βαγδάτη και η Μπάσρα, όπου κατοικούν εκατομμύρια άτομα.

Παρά την έξαρση των γεννετικών ανωμαλιών, της θνησιγένειας, του καρκίνου και των άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, που παρατηρούνται στο Ιράκ μετά την εισβολή, ο στρατός των ΗΠΑ αρνείται να εξετάσει την απαγόρευση της χρήσης του.

Σε μια ενημέρωση, το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε ότι οι διαμαρτυρίες του Ιράκ σχετικά με τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου από τις ΗΠΑ γίνονται επειδή «Θέλουν να φύγει επειδή τους αλλάξαμε τα φώτα.»

Οι προσπάθειες του ΟΗΕ να ερευνήσει τις συνέπειες της χρήσης χημικών όπλων από τις ΗΠΑ στο Ιράκ υπονομεύθηκαν από πολιτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και των συμμάχων των ΗΠΑ.

Υπάρχει όμως μια μοναχική φωνή: Ο Ντιουκ Ροκ, πρώην δ/ντης του προγράμματος απεμπλουτισμένου ουρανίου του Πενταγώνου, που είπε ότι η χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου ήταν «έγκλημα πολέμου».

Ο Ροκ, που ήταν επίσης πρώην συνταγματάρχης με αποστολή από τον στρατό των ΗΠΑ τον καθαρισμό της ερήμου από το ουράνιο μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, έγινε σκληρός επικριτής της χρήσης τοξικών όπλων από το Πεντάγωνο.

Μετά τον πόλεμο του Ιράκ, είπε: «Υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα εδώ. Αυτός ο πόλεμος έγινε εξαιτίας της κατοχής από το Ιράκ παράνομων όπλων μαζικής καταστροφής. Παρόλα αυτά, είμαστε εμείς που χρησιμοποιούμε όπλα μαζικής καταστροφής.» Και πρόσθεσε: «Αυτά τα δυο μέτρα και δυο σταθμά, είναι αποτρόπαια.”

Σήμερα, πολλοί Αμερικανοί γνωρίζουν ότι η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ είχε πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς Ιρακινούς. Όμως, πολλοί λιγότεροι γνωρίζουν ότι τα παιδιά στο Ιράκ συνεχίζουν να πεθαίνουν και να υποφέρουν.

Είναι τα ξεχασμένα θύματα του πολέμου στο Ιράκ και της τοξικής κληρονομιάς του. 


Μετάφραση - υπότιτλοι: Μαντάτα

Σχόλια