Κίνα και Λιβύη στο πλευρό της Συρίας



Σύμφωνα με τον κινεζικό ιστότοπο ειδήσεων sina.com, μετά από αρκετές επιθέσεις του Ισραήλ με πυραύλους αέρος-εδάφους και μερικώς αποτυχημένα αποτελέσματα από το ρωσικό AAD κατά των απειλών από αέρος, η Συρία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κινεζικής κατασκευής FD-2000, σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας μακρού βεληνεκούς.

Είναι φανερό ότι η στιγμή που επιλέγεται από Κινέζους να ενισχύσουν την αεράμυνα της Συρίας δεν είναι τυχαία και η ασιατική υπερδύναμη στρέφεται με αυτή την κίνηση κυρίως κατά της Τουρκίας που αυτή την περίοδο κήρυξε ολοκληρωτικό πόλεμο ως επί το πλείστον από αέρος κατά συριακών θέσεων στο Ιντλίμπ.

Αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν από κοινού την τουρκική επιθετικότητα στις χώρες τους, Συρία και Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την επαναλειτουργία των πρεσβειών τους και την αναβάθμιση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Η Δαμασκός και η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, πιστή στον Χαλίφα Χαφτάρ, αποφάσισαν διπλωματικό συντονισμό των πολιτικών τους θέσεων σε διεθνή φόρουμ, όσον αφορά την «τουρκική επιθετικότητα».

Το μνημόνιο υπογράφηκε στο τέλος των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας Walid Muallem, και της Λιβυκής αντιπροσωπείας που συμπεριλάμβανε τον Αμπντουλ Ραχμάν Αλ-Αχίρις, αναπληρωτή πρωθυπουργό στην προσωρινή κυβέρνηση της Βεγγάζης, και τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Αμπντερ Χάντι Αλ Χάουι.

Τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τη συνεργασία σε όλους τους τομείς και να συντονίσουν τις θέσεις στη διεθνή σκηνή, ιδιαίτερα κατα της Τουρκικής παρεμβατικότητας και επιθετικότητας στις δύο χώρες , και την καταγγελία της επεκτατικής και αποικιοκρατικής πολιτική της Τουρκίας .

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τους τρόπους επανενεργοποίησης τους με τρόπο που «εξασφαλίζει συνεχή συντονισμό για να αντιμετωπίσουν τις κοινές πιέσεις και προκλήσεις από την καταφανή τουρκική επιθετικότητα εναντίον της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας των δύο χωρών και την εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Ο κ. Al-Moallem τόνισε ότι οι συνθήκες και οι «προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες αποδεικνύουν σήμερα περισσότερο από ποτέ ότι οι Συρο-Λιβυκές σχέσεις πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες για να αντιμετωπίσουν ξένες φιλοδοξίες, κυρίως την επιθετικότητα εναντίον των δύο αδελφικών χωρών».

Με τη σειρά της, η αντιπροσωπεία της Λιβύης επαίνεσε τις νίκες που επιτεύχθηκαν από τη Συρία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και παρουσίασε στη συριακή πλευρά τις εξελίξεις στη Λιβύη, ειδικά τις «τουρκικές φιλοδοξίες εκεί».

Σχόλια