Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό στους ενήλικες


Δεν έχει βρεθεί κανένα παιδί που να έχει μεταδώσει τον κορωναϊό σε ενήλικα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση των στοιχείων σε συνεργασία με το Royal College of Paediatricians.

Οι κυριότερες έρευνες για τις επιπτώσεις του COVID-19 σε μικρά παιδιά δείχνουν ότι πιθανότατα "δεν παίζουν σημαντικό ρόλο" στην εξάπλωση του ιού και είναι πολύ λιγότερο πιθανό να κολλήσουν τον ιό από ό,τι οι ενήλικες.

Ενώ οι ειδικοί λένε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, σημειώνουν ωστόσο ότι δεν έχει βρεθεί ούτε μία περίπτωση παιδιού κάτω των 10 ετών που να έχει μεταδώσει τον ιό, ακόμα και με την ανίχνευση των επαφών που διεξήγαγε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση των υπευθύνων δημόσιας υγείας της Σουηδίας ότι τα παιδιά κάτω των 10 ετών μπορούν να αγκαλιάζουν τους παππούδες τους, καθώς δεν αποτελούν κίνδυνο γι' αυτούς.

Η ανασκόπηση σε συνεργασία με το Royal College of Paediatricians and Child Health (RCPCH), διαπίστωσε ότι τα στοιχεία "δείχνουν με συνέπεια μειωμένες πιθανότητες  να προσβληθούν 
τα παιδιά από τον ιό ή να τον μεταδώσουν, στην αλυσίδα της εξάπλωσης".

Με επικεφαλής τον Δρ. Alasdair Munro, κλινικό ερευνητής σε παιδιατρικές μολυσματικές ασθένειες, η έρευνα κατέληξε ότι: "Ο COVID-19 φαίνεται να επηρεάζει τα παιδιά λιγότερο συχνά και με λιγότερη σοβαρότητα, πολύ συχνά ως ασυμπτωματική ή υπο-κλινική λοίμωξη. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών, αλλά είναι σπάνιες. Ο ρόλος των παιδιών στην εξάπλωση της νόσου είναι αβέβαιος, αλλά φαίνεται πιθανό ότι δεν παίζουν σημαντικό ρόλο."

Και η ανασκόπηση προσθέτει: "Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινή επιτροπή Κίνας-ΠΟΥ δεν μπόρεσε να βρει καμία περίπτωση κατά την ανίχνευση των επαφών, όπου η μετάδοση να έγινε από παιδί σε ενήλικα."

Ανάμεσα στα στοιχεία είναι και μια μελέτη περίπτωσης ενός 9χρονου Βρετανού, ο οποίος προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό στις Γαλλικές Άλπεις, αλλά δεν τον μετέδωσε, παρότι είχε έρθει σε επαφή με πάνω από 170 άτομα σε τρία σχολεία.

Το αγόρι αυτό ήταν ένα από τα περιστατικά που συνδέονται με τον Steve Walsh, τον πρώτο Βρετανό που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Το παιδί είχε επίσης γρίπη και κοινό κρύωμα, τα οποία τα μετέδωσε και στα δύο αδέρφια του, αλλά κανένα από τα αδέρφια του δεν κόλλησε τον COVID-19.

Ο Κώστας Ντανής, ο επιδημιολόγος του Public Health France που πραγματοποίησε τη μελέτη, είπε πως το γεγονός ότι τα παιδιά αναπτύσσουν μια ήπια μορφή της ασθένειας, ίσως εξηγεί για ποιον λόγο δεν μεταδίδουν τον ιό.

Είπε επίσης ότι ενώ ήταν πιθανό να μεταδώσουν τα παιδιά την ασθένεια σε άλλους, δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια περίπτωση μέχρι σήμερα, και δεν υπάρχει "κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο".

Επιπλέον στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι όταν ο ιός προσβάλλει μια οικογένεια, είναι απίθανο να είναι τα παιδιά το πρώτο κρούσμα.

Ο καθηγητής Russel Viner, πρόεδρος του RCPCH, είπε: "Από πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε δει στοιχεία ότι τα παιδιά εμπλέκονται στην εξάπλωση ή μετάδοση του ιού, αλλά δεν έχουμε αρκετά στοιχεία."

Ο καθηγητής Viner πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι τα παιδιά μπορούν να αγκαλιάσουν τους παππούδες τους, ειδικά από τη στιγμή που τα άτομα άνω των 70 χρόνων είναι τα πιο ευάλωτα. 


Πηγή: The Telegraph 
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια