ΠΟΥ: "Όταν λέμε 'πολύ σπάνια' δεν εννοούμε ότι είναι πολύ σπάνια"!


[Σχόλιο από τα Μαντάτα: Της ξέφυγε και το είπε; Ποιος ξέρει… Πάντως, απ' ό,τι φαίνεται, της τράβηξαν γερά το αφτί. Πάντως, το να λέει "χρησιμοποίησα τη φράση 'πολύ σπάνια' και αυτό παρερμηνεύθηκε ότι είπα ότι είναι πολύ σπάνια" είναι κάπως χαζό ως δικαιολογία, δεν βρίσκετε; Επειδή μεταφέραμε την αρχική δήλωση, και επειδή δεν μας αρέσουν τα... fake news, παραθέτουμε ολόκληρο το άρθρο, σε όσο γίνεται πιο πιστή μετάφραση, κι αν βγάλετε άκρη, πείτε το και σε μας!]

Ο ΠΟΥ αναιρεί τα σχόλια που έγιναν τη Δευτέρα, όταν μία από τις κορυφαίες επιστήμονές του είπε ότι η μετάδοση του κορωνοϊού από άτομα που δεν έχουν συμπτώματα είναι "πολύ σπάνια", κάτι που προκάλεσε αμφιβολίες σε πολλούς επιστήμονες, αλλά και στον απλό κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η παραδοχή αυτή σοκάρισε τον κόσμο, καθώς στα περισσότερα μέρη έχουν υποστεί καθεστώς καραντίνας για μήνες, εξαιτίας του φόβου μετάδοσης του ιού από άτομα τα οποία δεν δείχνουν εμφανή σημάδια ότι νοσούν.

Η δρ. Maria Van Kerkhove, επικεφαλής του τμήματος επειγουσών ασθενειών και ζωονόσων, είπε την Τρίτη ότι η μετάδοση από ασυμπτωματικούς είναι "ένα πολύπλοκο ζήτημα" και ότι πολλά θέματα είναι ακόμα άγνωστα. "Δεν έχουμε ακόμα αυτήν την απάντηση", είπε.

"Απάντησα σε μια ερώτηση στη συνέντευξη τύπου. Δεν δήλωσα την πολιτική του ΠΟΥ, ή οτιδήποτε τέτοιο. Απλώς προσπάθησα να διατυπώσω ό,τι γνωρίζουμε έως τώρα" είπε σε ζωντανή συζήτηση ερωταπαντήσεων, η οποία μεταδόθηκε σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Και εκεί, χρησιμοποίησα τη φράση "πολύ σπάνια" και νομίζω ότι αυτό παρερμηνεύθηκε ότι δήλωσα πως η μετάδοση από ασυμπτωματικούς, παγκόσμια, είναι πολύ σπάνια. Αναφερόμουν σε ένα μικρό μέρος των ερευνών."

Μελέτες δείχνουν ότι περίπου 16% του πληθυσμού ίσως να είναι ασυμπτωματικοί, είπε. Κάποια μοντέλα που αναπτύχθηκαν από επιστήμονες δείχνουν ότι μέχρι και 40% της μετάδοσης, παγκοσμίως, οφείλεται ίσως στους ασυμπτωματικούς, είπε, διευκρινίζοντας τα λεγόμενά της.

"Κάποιοι εκτιμούν ότι περίπου το 40% της μετάδοσης ίσως οφείλεται στους ασυμπτωματικούς, αλλά αυτά προέρχονται από μοντέλα, οπότε δεν τα συμπεριέλαβα στην απάντησή μου εχθές, θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το έχω καλύψει τώρα" είπε η Kerkhove.

Το μεγαλύτερο μέρος της μετάδοσης προέρχεται από άτομα που έχουν συμπτώματα και μεταδίδουν τον ιό μέσω μολυσματικών σταγονιδίων, είπε. "Αλλά υπάρχει μια υποομάδα ατόμων που δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Το να κατανοήσουμε ακριβώς πόσα άτομα δεν έχουν συμπτώματα, δεν έχουμε ακόμα αυτήν την απάντηση" πρόσθεσε.

Ενώ η μετάδοση από ασυμπτωματικούς πράγματι συμβαίνει, το ποσοστό των ασυμπτωματικών ατόμων που μεταδίδουν τον ιό παραμένει "ένα μεγάλο, ανοιχτό ερώτημα", είπε ο δρ. Mike Ryan δ/της του προγράμματος επειγόντων του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης.

"Υπάρχουν πολλά που πρέπει να απαντηθούν σε σχέση μ' αυτό. Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε" πρόσθεσε. "Είναι ξεκάθαρο ότι και οι συμπτωματικοί και οι ασυμπτωματικοί είναι μέρος του κύκλου μετάδοσης. Το ερώτημα είναι ποια είναι η σχετική συμβολή της κάθε ομάδας στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων."

Ασυμπτωματικό είναι το άτομο που έχει COVID-19, αλλά δεν έχει και ποτέ δεν εμφανίζει συμπτώματα. Και οι δύο επιστήμονες διευκρίνισαν ότι είναι διαφορετικό από το άτομο που εμφανίζει τα συμπτώματα αργότερα, το οποίο ονομάζεται "προσυμπτωματικό".

Τη Δευτέρα, στελέχη του ΠΟΥ δήλωσαν ότι οι ασυμπτωματικοί δεν ωθούν τη μετάδοση του ιού, θέτοντας εν αμφιβόλω τους ερευνητές που ανησυχούν ότι ο περιορισμός της νόσου θα είναι δύσκολος εξαιτίας των ασυμπτωματικών κρουσμάτων.

"Από τα στοιχεία που έχουμε, φαίνεται ότι είναι σπάνια περίπτωση ένα ασυμπτωματικό άτομο να μεταδώσει περαιτέρω τον ιό σε κάποιο άλλο άτομο", είπε η Kerkhove τη Δευτέρα, στην ενημέρωση που έγινε στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη. "Είναι πολύ σπάνιο."

Ο δρ Ryan αναγνώρισε ότι τα σχόλια της Kerkhove προκάλεσαν σάλο, και είπε ότι ίσως έχουν "παρερμηνευθεί ή ίσως δεν χρησιμοποιήσαμε την πιο κατάλληλη διατύπωση για να το εξηγήσουμε αυτό."

"Είναι απαραίτητη αυτή η συζήτηση", είπε.

"Αν οι δημοσιογράφοι και το κοινό πιστεύουν ότι γυρίζουμε την πλάτη μας στα στοιχεία, τότε εντάξει", είπε. "Γι' αυτό γίνεται αυτό. Αν νομίζετε ότι δεν υπάρχει βάση σε ό,τι λέμε, ας έχουμε αυτήν τη συζήτηση ένας προς έναν. Γι' αυτό βρισκόμαστε εδώ. Αυτό δεν έγινε εσκεμμένα. Δεν ήταν αυτή η πρόθεση αυτής της δήλωσης." 


Πηγή: cnbc.com 
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια