Μια μαύρη μέρα για την ελευθερία του Τύπου: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας αποφάσισε υπέρ της έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ


Σήμερα, Παρασκευή 10/12, βγήκε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την έφεση που άσκησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ. Η απόφαση είναι υπέρ του αιτήματος των ΗΠΑ και αυτή είναι μια μαύρη μέρα για την ελευθερία του Τύπου σε όλο τον κόσμο.

 **************

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ για να δικαστεί για τα έγγραφα του WikiLeaks μετά τη νίκη που πέτυχαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας.

Ο λόρδος δικαστής Holroyde ανέτρεψε την απόφαση προηγούμενου δικαστή ότι ο Ασάνζ δεν πρέπει να αντιμετωπίσει δικαστική διαδικασία στις ΗΠΑ, επειδή υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει.

Διέταξε το δικαστήριο να στείλει την υπόθεσή του στην υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας Priti Patel για να αποφασίσει αν ο Αυστραλός πολίτης πρέπει να σταλεί στις ΗΠΑ. Η Patel, είναι γεράκι όταν πρόκειται για την ασφάλεια, τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική.

Η σύντροφος του Ασάνζ και μητέρα των δύο παιδιών του, Στέλλα Μόρις, δήλωσε ότι οι δικηγόροι του θα ασκήσουν έφεση κατά της "καταχρηστικής και εκδικητικής" δίωξης.

"Οι δικηγόροι του Τζούλιαν σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο για την απόφαση αυτή"
, δήλωσε στους υποστηρικτές της έξω από το δικαστήριο.

"Για πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτό; Θα αγωνιστούμε, κάθε γενιά έχει έναν επικό αγώνα να δώσει και αυτός είναι ο δικός μας."

Ο Ασάνζ θα παραμείνει στη φυλακή Μπέλμαρς.

Ο Ασάνζ καταζητείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τη διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων που αποκτήθηκαν με χάκινγκ πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι η δράση του ήταν στο πλαίσιο της δημοσιογραφίας, κάτι που έχει ήδη απορριφθεί από τα βρετανικά δικαστήρια.

Αλλά ο Ασάνζ έχει επίσης υποστηρίξει, μέσω των δικηγόρων του, ότι θα κινδύνευε να αυτοκτονήσει αν μεταφερόταν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ. Νωρίτερα φέτος, ένας δικαστής δέχθηκε αυτό το επιχείρημα ως βάσιμο λόγο για να εμποδίσει την έκδοσή του Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άσκησε έφεση, με αποτέλεσμα να εκδοθεί την Παρασκευή 10/12, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Οι δικηγόροι των ΗΠΑ είχαν παράσχει στο δικαστήριο νέες διαβεβαιώσεις ότι ο Ασάνζ δεν θα κρατηθεί σε απομόνωση και ότι θα μπορεί να εκτίσει οποιαδήποτε ποινή του επιβληθεί, στην Αυστραλία.

"Διαβεβαιώσεις αυτού του είδους είναι επίσημες δεσμεύσεις που προσφέρονται από μια κυβέρνηση σε μια άλλη", δήλωσε ο Holroyde.

"Οι ΗΠΑ έχουν πλέον παράσχει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα πακέτο διαβεβαιώσεων που ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες διαπιστώσεις του περιφερειακού δικαστή."

Είπε ότι το δικαστήριο ήταν ικανοποιημένο που ο Ασάνζ δεν θα κρατηθεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και ότι θα του παρασχεθεί ψυχιατρική φροντίδα.

"Η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στο δικαστήριο Westminister Magistrate's Court με την οδηγία ο περιφερειακός δικαστής να στείλει την υπόθεση στον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα αποφασίσει αν ο κ. Assange πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ", είπε.

Πηγή: The Sunday Morning Herald

Σχόλια