Μελέτη από Ν. Αφρική: Η Όμικρον διαφεύγει από την ανοσία των εμβολίων, όχι όμως και από τη φυσική ανοσία


Εργαστηριακή έρευνα από τη Νότια Αφρική καταδεικνύει ότι η παραλλαγή SARS-CoV-2 Omicron διαφεύγει από την ανοσία των αντισωμάτων που προκαλείται από το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech (Comirnaty), αλλά ότι διατηρείται σημαντική ανοσία σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί και είχαν προηγουμένως προσβληθεί από τον ιό.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Alex Sigal από το Africa Health Research Institute (AHRI), υποβλήθηκε στο medRxiv. Για να βρείτε ένα προκαταρκτικό αντίγραφο της μελέτης, κάντε κλικ εδώ.

Η έρευνα επιβεβαιώνει τις προβλέψεις ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα και σε άλλα σημεία της παραλλαγής Omicron θα οδηγούσε σε κάποια διαφυγή από την ανοσολογική απόκριση που προκαλείται από τα τρέχοντα εμβόλια. Δείχνει επίσης ότι η Omicron - παρά τις πολλές μεταλλάξεις της - εξακολουθεί να απαιτεί σύνδεση με το μετατρεπτικό ένζυμο 2 της αγγειοτενσίνης (ACE2 "υποδοχέας") προκειμένου να μολύνει τα κύτταρα.

Για την εργασία αυτή η ομάδα του Sigal χρησιμοποίησε πλάσμα, το οποίο είναι ένα προϊόν αίματος που περιέχει αντισώματα, από 12 εμβολιασμένα άτομα και πρόσθεσε είτε ζωντανό ιό Omicron είτε ζωντανό προγονικό (αρχικό) ιό SARS-CoV-2. Συγκρίθηκε η ικανότητα των αντισωμάτων στο πλάσμα να ελέγχουν τους δύο ιούς - η λεγόμενη δοκιμή "εξουδετέρωσης". Διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια εκτεταμένη, 40πλάσια μείωση της ικανότητας των αντισωμάτων από το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech να εξουδετερώνουν την παραλλαγή Omicron, σε σύγκριση με τον προγονικό ιό. Ωστόσο, το πλάσμα όσων είχαν εμβολιαστεί και είχαν προηγούμενη μόλυνση παρουσιάζει σχετικά υψηλή εξουδετέρωση έναντι του Omicron.

Από: ahri.org

Θα περίμενε κανείς, μετά από αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές να κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι τα αντισώματα των εμβολίων είναι άχρηστα στην εξουδετέρωση της Όμικρον, σε αντίθεση με τα αντισώματα που δημιουργούνται από τη νόσηση. Θα μπορούσαν επίσης, να κάνουν ακόμα μια δοκιμή, με δείγμα από ανεμβολίαστους νοσήσαντες, για επιβεβαίωση.

Ωστόσο, ακόμα και στη Νότιο Αφρική, το σκεύασμα της Pfizer είναι κάτι σαν "ιερό τοτέμ" και δεν επιτρέπεται κανείς να το θίξει, ακόμα κι όταν έχει δεδομένα από το ίδιο του το εργαστήριο!

Γι' αυτό, ο επικεφαλής του ερευνητικού εργαστηρίου, κυριολεκτικά "στραμπουλάει τη γλώσσα του", για να μπορέσει να πει αυτό που "πρέπει" να πει και να μην πει αυτό που "δεν πρέπει":

"Οι κλινικές επιπτώσεις αυτών των σημαντικών εργαστηριακών δεδομένων πρέπει να προσδιοριστούν. Είναι πιθανό να προκύψει μικρότερη προστασία από τη μόλυνση και τη νόσο που προκαλείται από το εμβόλιο. Είναι σημαντικό ότι οι περισσότεροι εμβολιολόγοι συμφωνούν ότι τα σημερινά εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρή ασθένεια και θάνατο ενόψει της μόλυνσης Omicron. Επομένως, είναι κρίσιμο να εμβολιαστούν όλοι", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της AHRI, καθηγητής Willem Hanekom.

Κι όλα αυτά - μην ξεχνιόμαστε - για μια παραλλαγή που είναι πολύ πιο ήπια από την Δέλτα (η οποία με τη σειρά της είναι πολύ πιο ήπια από την αρχική) και που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν έχει καταγράψει σε παγκόσμιο επίπεδο ούτε έναν νεκρό! 

Μαντάτα Από Έξω

Σχόλια