Η Johnson & Johnson και τρεις ακόμα μεγάλοι διανομείς, σε διακανονισμό πολλών δις δολαρίων, για βλάβες από κατάχρηση οπιοειδών


Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η κρίση των οπιοειδών και του εθισμού σκότωσε περίπου 500.000 Αμερικανούς που πέθαναν από υπερβολική δόση συνταγογραφούμενων και παράνομων οπιοειδών, αναφέρει το CDC. Η επιδημία προκάλεσε αγωγές από τοπικές και πολιτειακές κυβερνήσεις, οι οποίες ισχυρίζονται ότι οι εταιρείες υποβάθμισαν τους κινδύνους από τη χρήση οπιοειδών, ενώ παράλληλα τα προωθούσαν επιθετικά. 

Αντιμέτωποι με χιλιάδες αγωγές για οπιοειδή, η Johnson & Johnson και μεγάλοι διανομείς βρίσκονται κοντά σε διακανονισμό ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να τερματιστεί η δικαστική διαμάχη, αναφέρει η Wall Street Journal.

Οι δικηγόροι των Johnson & Johnson, Cardinal Health, McKesson και AmerisourceBergen διαπραγματεύονται εδώ και χρόνια έναν πιθανό διακανονισμό και η συμφωνία τους ενδέχεται να δημοσιοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον διακανονισμό, η J&J θα καταβάλει 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε εννέα χρόνια και οι τρεις διανομείς θα καταβάλουν συνολικά 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε 18 χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα. Σε πρόσφατη κατάθεση στην SEC [Securities & Exchange Commission - Επιτροπή Ασφάλειας και Συναλλαγών], η J&J είχε ήδη προβλέψει 5 δισεκατομμύρια δολάρια για έναν "συνολικό διακανονισμό" που θα επέλυε "αγωγές για οπιοειδή και μελλοντικές αξιώσεις από πολιτείες, πόλεις, κομητείες και κυβερνήσεις φυλών".

"Συνεχίζεται η πρόοδος προς την οριστικοποίηση αυτής της συμφωνίας", ανέφερε η J&J σε δήλωσή της την Τρίτη. "Ο διακανονισμός δεν αποτελεί παραδοχή ευθύνης ή αδικήματος και η εταιρεία θα συνεχίσει να αμύνεται έναντι οποιασδήποτε δικαστικής διαμάχης την οποία δεν επιλύει η τελική συμφωνία."

Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες αντιμετώπισαν δίκες για τα οπιοειδή σε διάφορους δήμους. Το 2019, δικαστής της Οκλαχόμα διέταξε την J&J να καταβάλει 572 εκατομμύρια δολάρια για τη συμβολή της στο θάνατο περισσότερων από 6.000 ανθρώπων στην πολιτεία από το 2000. Ένα δικαστήριο μείωσε αργότερα το ποσό σε 465 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: fiercepharma.com

Σχόλια