Λευκά Κράνη: διασώστες απ' την κόλαση!

Τα Λευκά Κράνη στο Ιντλίμπ, με μέλη και σημαίες της Αλ Κάιντα

Τα Λευκά Κράνη δεν είναι ομάδα διάσωσης, αλλά ένα παρακλάδι των τζιχαντιστών μαχητών και θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατική οργάνωση. Αυτά υποστήριξε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, παρουσιάζοντας στοιχεία και αποδείξεις για τη δράση της οργάνωσης.

Η οργάνωση που υμνήθηκε από τα Δυτικά ΜΜΕ ως ανθρωπιστές εθελοντές διασώστες, στην πραγματικότητα συνεργάζεται με τους Ισλαμιστές μαχητές στη Συρία, συλλέγει ανθρώπινα όργανα από τα θύματα που παριστάνει ότι σώζει, σκηνοθετεί ψεύτικες επιθέσεις με χημικά όπλα και λεηλατεί τα σώματα και τα σπίτια των Σύρων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ιδρύματος με έδρα τη Ρωσία για τη Μελέτη της Δημοκρατίας, Maxim Grigoriev.



Ο Grigoriev παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας του Ιδρύματος σχετικά με τα Λευκά Κράνη στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την Πέμπτη (20/12). Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Vassily Nebenzia, είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, η ομάδα αυτή είναι επικίνδυνη.

"Τα Λευκά Κράνη αξίζουν να ενταχθούν στη λίστα του ΟΗΕ με τις χαρακτηρισμένες τρομοκρατικές ομάδες", είπε ο Nebenzia.

Κάθε άλλο παρά εθελοντές, τα περισσότερα μέλη των Λευκών Κρανών είναι έμμισθο προσωπικό, ανέφερε ο Grigoriev. Υπάρχουν επίσης "αδιαμφισβήτητα στοιχεία" ότι η οργάνωση λάμβανε γραπτές εντολές από την Jaysh al‑Islam, μια ισλαμιστική, ένοπλη ομάδα γνωστή κυρίως από την κατοχή που επέβαλε στην πόλη Ντούμα.



παραποίηση των χημικών επιθέσεων ήταν ουσιαστικό μέρος των δραστηριοτήτων των Λευκών Κρανών", κατέθεσε ο Grigoriev και πρόσθεσε ότι η οργάνωση τακτικά "κατασκεύαζε ψεύτικες ειδήσεις και οργάνωνε σκηνοθετημένες διασώσεις".

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μια περιοχή, την Jisr al‑Haj στο Χαλέπι, όπου οι μαχητές είχαν βάλει φωτιά στα σκουπίδια, έφεραν πτώματα από το τοπικό νεκροτομείο και τα Λευκά Κράνη σκηνοθέτησαν την διάσωση. Σύμφωνα με μαρτυρία μέλους των Λευκών Κρανών, όσοι συμμετείχαν πήραν επιπλέον $50 για τον κόπο τους.

Πολλοί ντόπιοι κάτοικοι έδωσαν συνεντεύξεις για την έρευνα και είπαν ότι οι άνθρωποι που "έσωζαν" τα Λευκά Κράνη κατέληγαν νεκροί και τους είχαν αφαιρεθεί τα όργανα. Ένας από τους μάρτυρες ήταν πρώην μέλος της Ahrar al-Sham και κατέθεσε ότι ο διοικητής του, Shadi Kadik, γνωστός και ως Abu Adel Al-Halabi, παραδέχτηκε τη συλλογή των οργάνων. Συνολικά, οι υποθέσεις που αφορούσαν κλοπή οργάνων ήταν "τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες" μόνο στο Χαλέπι, δήλωσε ο Grigoriev.



Αντί να σώζουν αμάχους και παιδιά, τα Λευκά Κράνη λεηλατούσαν τα σπίτια που είχαν πληγεί από τις συγκρούσεις και τα σώματα των νεκρών, ενώ ανάγκαζαν τα παιδιά να φύγουν από τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία, για να στήσουν εκεί τα αρχηγεία τους.


"Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, από τα 26 κέντρα που λειτουργούσαν στην Ανατολική Γκούτα, τα δέκα ήταν σε σχολεία και το ένα σε νηπιαγωγείο" ανέφερε ο Grigoriev, επικαλούμενος μαρτυρία Σύρου δημοσιογράφου της περιοχής.

Μόνο στην Ανατολική Γκούτα, 100 με 150 μέλη των Λευκών Κρανών ήταν επίσης μέλη τρομοκρατικών και στρατιωτικών οργανώσεων. Έφτιαχναν χαρακώματα, τούνελ και οχυρώσεις για τους μαχητές, διατυμπάνιζαν τη συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά την αρνούνταν στις συνεντεύξεις τους από Δυτικούς δημοσιογράφους.

"Οι λογαριασμοί στο Facebook των μελών των Λευκών Κρανών είναι γεμάτοι προπαγανδιστικό υλικό τρομοκρατικών ομάδων, μεταξύ των οποίων το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα και επαίνους για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και άλλους χαρακτηρισμένους από τον ΟΗΕ ως τρομοκράτες" είπε ο Grigoriev, προσθέτοντας ότι οι λεγόμενοι "διασώστες" ποστάριζαν "εκατοντάδες φωτογραφίες με όπλα στα χέρια τους".

Το Ίδρυμα για τη Μελέτη της Δημοκρατίας είναι μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Έρευνας της Αντιτρομοκρατίας και ιδρύθηκε το 2013 από την Εκτελεστική Διεύθυνση της Αντιτρομοκρατικής Επιτροπής του ΟΗΕ. Η έκθεσή του βασίζεται σε πάνω από 100 συνεντεύξεις αυτόπτων μαρτύρων, μεταξύ των οποίων 40 μέλη των Λευκών Κρανών, 50 ντόπιοι κάτοικοι και 15 πρώην τρομοκράτες και μαχητές. Πάνω από 500 ντόπιοι κάτοικοι εξετάστηκαν επίσης, στο Χαλέπι και την Ντάραα.

Πολλές Δυτικές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία και ο Καναδάς, έχει δηλώσει με υπερηφάνεια ότι θα δέχονταν τα Λευκά Κράνη ως πρόσφυγες, όταν εκατοντάδες από αυτούς εκκενώθηκαν από τις περιοχές που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές στη νότια Συρία, πριν από την επέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση της Δαμασκού θεωρεί ότι τα Λευκά Κράνη ανήκουν στην ίδια κατηγορία όπως οι παράνομοι μαχητές και οι τρομοκράτες.


Πηγή: rt 
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια