Έτοιμη να επέμβει η Αμερική, μετά τις εκλογές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό

Πεζοναύτες των ΗΠΑ σε εκπαίδευση στην Γκαμπόν (φωτό αρχείου)

Επικαλούμενος το ενδεχόμενο βίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, ενημέρωσε με επιστολή του το Κογκρέσο ότι έστειλε περίπου 80 πεζοναύτες με "κατάλληλο εξοπλισμό" και αεροσκάφος στη γειτονική Γκαμπόν.


Τα πρώτα μέλη της Αμερικανικής αποστολής έφτασαν στη Λίμπρεβιλ της Γκαμπόν στις 2 Ιανουαρίου, αναφέρει στην επιστολή του ο Τραμπ. Ο ρόλος τους είναι "να είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ασφάλεια των πολιτών των ΗΠΑ, του προσωπικού και των διπλωματικών εγκαταστάσεων στην Κινσάσα".

"Επιπλέον δυνάμεις μπορεί να αναπτυχθούν στην Γκαμπόν, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό ή στη Δημοκρατία του Κογκό, αν χρειαστεί γι' αυτόν τον σκοπό" αναφέρει η επιστολή, ενώ ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με τον νόμο περί πολεμικών δυνάμεων (the War Powers Resolution - Public Law 93-148).

Οι στρατιώτες θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρις ότου η ασφάλεια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό "είναι τέτοια που η παρουσία τους δεν θα είναι πλέον απαραίτητη".

Στις 30 Δεκεμβρίου έγιναν προεδρικές εκλογές στην ΛΔΚ, αλλά τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί. Η κυβέρνηση του Προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα, η οποία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του 
Emmanuel Ramazani Shadary για τη διαδοχή, λέει ότι οι εκλογές έγιναν ελεύθερα και δίκαια.

Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης όμως, Martin Fayulu και Felix Tschisekedi, κατηγορούν την κυβέρνηση για πολλές ανωμαλίες στη διαδικασία. Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι έχουν κερδίσει τις εκλογές, αλλά καμία από τις δύο δεν αναφέρει ποσοστά.

Την Παρασκευή, η εκλογική επιτροπή του Κογκό κατηγόρησε την σύνοδο των επισκόπων της Καθολικής Εκκλησίας ότι "ετοιμάζει εξέγερση", όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Ο γενικός γραμματέας της συνόδου, Donatien Nshole είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι οι υπολογισμοί της εκκλησίας δείχνουν έναν καθαρό νικητή των εκλογών, μια δήλωση που ερμηνεύτηκε ως προειδοποίηση για χειραγώγηση των αποτελεσμάτων.

Η κυβέρνηση Καμπίλα έχει κόψει το Ίντερνετ στο Κογκό και έκλεισε τον σταθμό Radio France Internationale, όπως και κάποια ακόμα ΜΜΕ, με την δικαιολογία ότι θέλει να αποτρέψει την κυκλοφορία "ψευδών" αποτελεσμάτων.

Η Λίμπρεβιλ είναι στην ανατολική ακτή της Γκαμπόν, η οποία συνορεύει δυτικά με τη Δημοκρατία του Κογκό. Αυτή η πρώην γαλλική αποικία δεν πρέπει να συγχέεται με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό η οποία ήταν υπό βελγική κυριαρχία και ονομαζόταν Ζαΐρ την εποχή που ήταν υπό την ηγεσία του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ, Mobutu Sese Seko (1960-1967). Ο Μομπούτου ανατράπηκε από αντάρτες καθοδηγούμενους από τον πατέρα του σημερινού προέδρου, Laurent Desire-Kabila.

Ο σημερινός Πρόεδρος της ΛΔΚ, Τζόζεφ Καμπίλα, έχει την εξουσία εδώ και 18 χρόνια και παρόλο που η θητεία του είχε λήξει πριν από δύο χρόνια, κατάφερε να παρατείνει την παραμονή του στην προεδρία, αναβάλλοντας διαρκώς τις εκλογές.

Η εκλογική επιτροπή της ΛΔΚ έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα την Κυριακή (6/1), αλλά λέγεται ότι μπορεί να καθυστερήσει, εξαιτίας του αργού ρυθμού με τον οποίο φτάνουν τα φύλλα καταμέτρησης.

Η τελευταία πριν τις εκλογές δημοσκόπηση έδειξε ότι μεγάλη πλειοψηφία των Κογκολέζων υποστηρίζει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Martin Fayulu. Στην ίδια δημοσκόπηση, περίπου το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα αντιδράσουν αν υπάρξει νοθεία στις εκλογές και πάνω από το 50% δήλωσαν ότι δεν θα αποδεχτούν τον υποψήφιο της κυβέρνησης, Emmanuel Ramazani Shadary, εάν αναδεχθεί νικητής.


Πηγή: rt  επίσης: theguardian 
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια