Λογοκρισία χωρίς προσχήματα από το YouTube και το Facebook


Η κατάσταση με τη λογοκρισία στο Facebook και στο Youtube όσο πάει και χειροτερεύει. Συνεχώς έρχονται στο φως καταγγελίες για διαγραφές αναρτήσεων, μπλοκαρίσματα λογαριασμών, διαφόρων ειδών "ποινές", με πρόσχημα είτε ότι αποτελούν "fake news", είτε ότι "διασπείρουν ρητορική μίσους", είτε με την αόριστη εξήγηση ότι "παραβιάζουν τους όρους της κοινότητας" χωρίς επιπλέον διευκρινίσεις. Ανάλογη εμπειρία είχαν και τα Μαντάτα, στις 28/3, όταν το YouTube μας διέγραψε ένα βίντεο, με το πρόσχημα της "ρητορικής μίσους".

Μέσα στον Ιανουάριο φέτος, το YouTube κατήργησε το Ιρανικό κανάλι pressTV, χωρίς καμία εξήγηση! 

Εχθές, 1 Μαΐου, διαγράφηκαν, επίσης χωρίς καμία εξήγηση όλα τα κανάλια του ανεξάρτητου ειδησεογραφικού οργανισμού SouthFront, ο οποίος καλύπτει τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στη Συρία, χωρίς όμως να παπαγαλίζει την προπαγάνδα που υπαγορεύουν οι πρεσβείες και οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, ενώ την προηγούμενη μόλις ημέρα, στις 30 Απριλίου, το Facebook κατήργησε τη σελίδα τους.


Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του SouthFront.

Στις 30 Απριλίου ανακοινώσαμε ότι το Facebook κατήργησε μόνιμα τη δημόσια σελίδα του SouthFront, η οποία είχε περίπου 100.000 ακόλουθους.

Τώρα, η κατάσταση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο.

Στη 1 Μαΐου, το YouTube κατήργησε τα κανάλια του SouthFront, τα οποία είχαν συνολικά περίπου 170.000 συνδρομητές. Το κύριο κανάλι στα Αγγλικά είχε πάνω από 152.000 συνδρομητές, είχε ανεβάσει 1.900 βίντεο, με περίπου 60.000.000 προβολές. 


Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι τα κανάλια του SouthFront δεν είχαν δεχτεί καμία ενεργή επίπληξη ή ποινή. Όπως είναι γνωστό, το South Front καλύπτει τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Επομένως, ακολουθούμε αυστηρά τις Οδηγίες Κοινότητας του YouTube και συμμορφωνόμαστε με τους Όρους Παροχής Υπηρεσιών.

Τα κανάλια του SouthFront στο YouTube καταργήθηκαν χωρίς προειδοποίηση. Το μόνο που λάβαμε ήταν ένα αυτόματο μήνυμα για την κατάργηση του ανενεργού καναλιού μας στα Φαρσί, στο οποίο υπήρχαν κάποια μεταφρασμένα πολεμικά ρεπορτάζ. Ακόμα όμως και αυτό το μέηλ δεν δίνει καμιά πληροφορία για τον λόγο αυτής της απόφασης, απλώς ισχυρίζεται ότι το "SouthFront Farsi" παραβίαζε τους Όρους Παροχής Υπηρεσιών του YouTube, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.


Εδώ και πάνω από 5 χρόνια, το SouthFront αντιμετωπίζει απόπειρες λογοκρισίας του περιεχομένου του, των αναλύσεων και των βίντεό του (αναφορές εδώ, εδώ και εδώ). Ωστόσο, η πρόσφατη απροκάλυπτη και παράνομη απαγόρευση της δραστηριότητάς μας δεν έχει προηγούμενο.

Η μόνη λογική εξήγηση που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι οι αρχές των ΗΠΑ διέταξαν το YouTube και το Facebook να "καθαρίσουν" το ειδησεογραφικό τοπίο από πηγές με ανεξάρτητη και αντικειμενική κάλυψη και ανάλυση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ως μέρος των συνεχιζόμενων προετοιμασιών τους για πόλεμο με το Ιράν.

Πιστεύουμε ότι η παρούσα κατάσταση αξίζει της προσοχής του κοινού παγκόσμια, συμπεριλαμβανομένης και της δημοσιογραφικής κοινότητας, πέρα από τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες του κάθε ειδησεογραφικού οργανισμού και δημοσιογράφου. 

Πηγή: southfront 
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια