Ασυμπτωματικοί φορείς: ο "μπαμπούλας" της πανδημίας COVID-19
Όλη η καμπάνια των μέτρων "προστασίας" από τον κορωνοϊό βασίζεται
στην παραδοχή ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς μεταδίδουν τον ιό. Γι' αυτό
επιβάλλεται "κοινωνική απόσταση", γι' αυτό επιβάλλεται η γενικευμένη
χρήση μάσκας, γι' αυτό έκλεισαν τα σχολεία, γι' αυτό απαγόρευσαν τους
παππούδες και τις γιαγιάδες να βλέπουν τα εγγόνια τους. Από τη στιγμή
που ο καθένας, έχει δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να μεταδώσει τη νόσο,
όλοι πρέπει να αποφεύγουν όλους. Αυτή όμως η υπόθεση των
"ασυμπτωματικών" σε ποια επιστημονικά δεδομένα βασίζεται;
Στην
αρχή της πανδημίας, η δικαιολογία ήταν ότι πρόκειται για κάτι
"καινούργιο", κάτι "άγνωστο" και γι' αυτό καλό είναι να πηγαίνουμε
σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, στη λογική "φύλαγε τα ρούχα σου να
έχεις τα μισά". Τώρα, τόσους μήνες μετά, δεν θα' πρεπε αυτό το "άγνωστο"
να έχει γίνει κάπως πιο γνωστό; Κι όταν οι έρευνες και τα νέα δεδομένα
ανατρέπουν τις αρχικές υποθέσεις, δεν θα' πρεπε να ληφθούν υπόψιν στον
σχεδιασμό της πολιτικής αντιμετώπισης;
Στις 8 Ιουνίου, σε συνέντευξη τύπου από
τα γραφεία του Π.Ο.Υ. στη Γενεύη, στέλεχος του Π.Ο.Υ. δήλωσε ότι η μετάδοση
του κορωνοϊού από ασυμπτωματικούς φορείς είναι "πολύ σπάνια".
Στις 9 Ιουνίου, το ίδιο στέλεχος προσπάθησε να αναιρέσει τη δήλωση, παίζοντας με τα νεύρα και υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας, ότι παρερμηνεύσαμε τη φράση "πολύ σπάνια"!
Κι έτσι, μ' αυτήν την... επιστημονικότατη εξήγηση, τα μέτρα εναντίον του κορωνοϊού παρέμειναν αμετάβλητα.
Μελέτες που δείχνουν ότι η λεγόμενη "ασυμπτωματική μετάδοση" είναι όντως πολύ σπάνια, έως μηδαμινή, υπάρχουν αρκετές. Θα σταθούμε σε τρεις μόνο.
Τον Απρίλιο 2020, δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας για την Ενημέρωση και Ποιότητα της Υγείας της Ιρλανδίας (Health Information and Quality Authority) μια έκθεση με τα μέχρι εκείνη τη στιγμή δεδομένα, σχετικά με τη μεταδοτικότητα της λοίμωξης από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς φορείς. Η έκθεση περιελάμβανε δεδομένα από 18 μελέτες περίπτωσης, 11 από αυτές αφορούσαν προσυμπτωματικούς φορείς, 5 ασυμπτωματικούς, σε μία δεν ήταν σίγουρο ποιος ήταν ο αρχικός φορέας, και σε άλλη μία δεν ήταν σίγουρο ο αρχικός φορέας σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκε. Η ανασκόπηση αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα για τους ασυμπτωματικούς είναι πολύ λίγα, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αυτοί που πυροδοτούν τη διάδοση της νόσου.
Τον Μάιο 2020, στο περιοδικό Respiratory Medicine, δημοσιεύθηκε μελέτη περίπτωσης, όπου εξετάστηκαν 455 επαφές μιας ασυμπτωματικής φορέα. Η κοπέλα νοσηλευόταν με συγγενή καρδιοπάθεια, όταν διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό, σε πέντε διαδοχικά τεστ PCR, χωρίς ωστόσο να έχει κανένα σύμπτωμα της νόσου COVID19. Από τις 455 επαφές της (224 υπάλληλοι του νοσοκομείου, 196 μέλη της οικογένειάς της και 35 νοσηλευόμενοι) καμία δεν διαγνώσθηκε θετική στον νέο κορωνοϊό.
Τον Νοέμβριο 2020, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, μια μεγάλης έκτασης μελέτη, που έγινε στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας μετά την άρση του lockdown. Εξετάστηκε το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της περιοχής (92,9%) κοντά δέκα εκατομμύρια άτομα. Από αυτούς βρέθηκαν 300 ασυμπττωματικοί θετικοί στο τεστ και κανένας συμπτωματικός. Κατόπιν εξετάστηκαν οι 1.174 στενές επαφές αυτών των 300, δίνοντας 0 θετικά στο τεστ. Το άλλο, πολύ ενδιαφέρον αυτής της μελέτης ήταν ότι σ' αυτούς που βγήκαν θετικοί στο τεστ έγινε καλλιέργεια για την απομόνωση του ιού, με αρνητικό αποτέλεσμα σε όλους! Που σημαίνει, ότι παρά το θετικό PCR, δεν είχαν ζωντανό ιό στον οργανισμό τους! Που, με τη σειρά του, σημαίνει ότι δεν μεταδίδουν τον ιό και επίσης, επιβεβαιώνει τους επιστήμονες που ισχυρίζονται ότι ένα θετικό PCR έχει ελάχιστη κλινική σημασία!
Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το θέμα, έπεται συνέχεια...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου